Followers

Sunday, July 18, 2010

Peraduan "Bites Moment with KLSS's Cakes"

Sempena Syawal yang bakal menjelang pada September 2010 dan sebagai penghargaan kepada pelanggan-pelanggan KLSS, kami dengan sukacitanya menganjurkan peraduan "Bites Moment with KLSS' Cakes". Ia akan berlangsung mulai HARI ini sehingga 31 Ogos 2010.Apa yang perlu anda lakukan adalah ambil gambar anda ketika menikmati Kek daripada KLSS sahaja. 

Syarat-Syarat Peraduan:

1. Terbuka kepada semua termasuk pelanggan-pelanggan di Sarawak (Kecuali Pengedar)
2. Mana-mana kek yang dimakan di dalam gambar hendaklah dibeli daripada KLSS sahaja
3. Tonjolkan kegirangan anda ketika menikmati kek KLSS bersama suami, kawan, anak atau keluarga.
4. Gambar terbaik yang memikat hati juri (terdiri daripada Keluarga KLSS, pengedar-pengedar dan vote oleh FB) akan dikira sebagai pemenang. Anda boleh mengajak rakan-rakan anda untuk vote gambar tersebut. (dengan KLIK "Like")
5. Gambar, nama dan pemenang akan digunakan sebagai tujuan promosi dan publisiti. 
6. Pembelian kek boleh dibuat sekarang sehingga tamatnya peraduan ini.
7. Keputusan juri adalah muktamad dan sebarang bantahan tidak akan dilayan.
8. Hadiah akan diserahkan seminggu sebelum Syawal

*Peserta hanya boleh menghantar sekeping gambar sahaja untuk setiap penyertaan*

Sila post gambar anda ke dinding (wall) KLSS dan nyatakan 

1. Nama:
2. Kek:
3. Tarikh pembelian:
4. Alamat E-mail/ Hp number


Hadiah Pertama:

Sebiji kek saiz 8'x8' (kek yang anda makan ketika gambar disertakan)
1/2 Acuan Irish Cheese Cake

Hadiah Kedua:
1/2 Acuan saiz 8'x4' ((kek yang anda makan ketika gambar disertakan))
1/2 Acuan Irish Cheese Cake

Penganjur:

Kek Lapis Sarawak SelmahSalleh Entreprise (klss)
Bandar Tun Hussein onn, Cheras
017 327 4427

Kuching, sarawak
Siti Mawarni
019 839 1596

Thursday, July 15, 2010

"Sweet Cute Baby Smile Contest"

Sedang syok2 mengadun kek lapis, check FB kejap..pastu teringat dengan blog Dayu. Aikss...tertarik plak dengan tajuk si dayu buat ni..Contest!!! aku sememangnya x pernah masuk apa2 contest untuk Raiyan sejak dia lahir...hehehe tapi nk cuba lah since Raiyan ni overdose sket dgn camera...jd apa salah nyer kan...

aku ni memanglah minat online2 butik especially kid punya barang kn..jom klik sini SINI..cun2 belaka bajunya...ni lah blogspot si peganjur contest ini intankuterpilih. erm...korang semua marilah masuk pertandingan ni at the same time dpt hadiah yg best kan...empunya BUTIK cun jugak ye orangnyer hehehe..okay lah tengoklah gmbr yg aku letak untuk contest ni ..Smileeee Raiyan!!!!



Nama Peserta: Raiyan Raesh bin Mohd Yahya
Umur: 2 tahun 2 bulan
Tarikh Lahir: 7 Mei 2008
Nama Mummy: Ummi Naziha binti Salleh
Alamat: B3-2-2-26 APT D'Tinggian Suasana
Jalan suasana 3/2 bndr tun hussein onn 43200 cheras selangor
Num Hp: 017 3274427

Erm..harap2 gmbr ni ok lah ye...

Friday, June 18, 2010

+iRiSh ChEeSe Cake+

Salam...

Entry hari ini adalah Irish Cheese Cake..kek yang dibaluti pure cream cheese ini amat enak dan sesuai untuk majlis hari jadi anda, anak, mahupun teman tersayang...bersize 8x8 dengan harga hanya RM80 sahaja!!!! Parutan cheese dan candy berwarna warni di atas permukaan kek ini pasti membuat anda anak anda tertarik untuk menikmatinya!!! Inilah...


Thursday, June 17, 2010

+Kek Lapis mAsAm- maNis+

Salam...


Kek Lapis Masam Manis adalah kek yang paling popular di Sarawak tatkala menjelangnya hAri Raya...namun sindrom ini hanya lah bertahun-tahun yang lepas. SEcara peribadi saya katakan bahawa kek ini amat sedap dan adunan nya sedikit berbeza dengan kek-kek yang lain. Adunan lembut di rona hijau menggunakan tiga gelas tepung biskut merry ini tidak langsung menggunakan tepung gandum atau sebagainya!!! Hari ini saya membikin lagi kek ini atas permintaan pelanggan, apa yang boleh saya katakan...kek ini tidak perlu TesTer...kerana Money Back Guaranteed syarat KLSS kenakan kepada pelanggan!!!

Wednesday, June 16, 2010

+KLSS Info+




+Hampir kesemua kek-kek kami mengambil masa 3-4 jam untuk membakarnya

+JANGAN biarkan kek anda terdedah di luar, ia hendaklah disimpan di dalam peti sejuk jika tidak dimakan. Ini untuk mengekalkan ketahanan kek dan mengelakkan kek berkulat

+SEelok-eloknya kek disimpan di dalam peti sejuk terlebih dahulu selepas pembelian. Ini untuk menjadikan tekstur kek anda cantik apabila dipotong kelak

+GUNAKAN pisau yang tajam dan panjang ketika anda memotong kek agar tekstur kek cantik dan mengelakkan kek tidak pecah berderai apabila dipotong

+Almond Layered+

Kek Lapis Almond -Delivery 16 June 2010



Order daripada AdB, Kek Lapis Almond...dilapis menggunakan dua rona iaitu puteh asli dan kuning. Kek ini mengambil masa lebih kurang tiga (3) jam untuk membakarnya. 

+Golden Churn+ +Your Best Butter For The Generation+

Salam...
Golden Churn is always number ONE

Menjelmanya Ramadhan, Golden Churn Sentiasa menjadi buruan warga Kuching, mun sik satu Sarawak akan memburu sang Golden Churn ini. Mentega berkualiti tinggi ini adalah berasal dari negara Australia dibungkus dalam pembalut rona kuning keemasan atau dalam tin. Emak cakap "sik mauk ku polah kek mun sekda mentega ya"...Maksudnya emak takkan adun kek selagi takda Golden Churn!!!! Mulanya saya pelik (ini cerita 15 tahun yang lepas) namun, setelah anak tekak sudah pandai mengenal rasa sedap, tawar dan pelbagai rasa,baru lah saya sedar bahawa GC adalah yang terbaik...selaras dengan tagline nya "Your Best Butter for The Generation"...biar pun harnya mahal, namun saya juga tetap memburu mentega ini walaupun harganya "EMAS". 
Saya tahu membeza rasa dan tekstur kek yang menggunakan Golden Churn iaitu permukaanya agak Moist, Cantik, Tidak Kering, kek menjadi padat dan yang penting rasa pada setiap gigitan kek tersebut!!!! Jelas terasa GC di situ!!!
Kek akan menjadi padat apabila menggunakan GC













Permukaan kek yang lembap (moist) menggunakan GC

Bagi penggemar kek lapis sarawak..anda perlu bijak memilih kek agar harga yang anda bayar berpatutan dengan kualiti kek yang anda beli..bak kata pepatah "Alah membeli, menang memakai" dan Celcom juga kata "Berbaloi-Baloi"..GC at FB

Kek Lapis Oreo Blueberry-Hantaran Tunang untuk Fendi TNB Cheras, Ulangtahun Perkahwinan ke-8 Peyut & Erra

Musim bertunang membuatkan saya tidak menang tangan mengadun sempurna kek-kek hantaran Si Laila & Majnun...moga kaseh mereka hingga ke hujung nyawa. Kek Lapis Oreo berperisa blueberry tempahan khas buat Fendi, staff Tenaga Nasiona Berhad yang telah mendirikan tapak Masjid pada 13 June yang lalu. Dibuat dengan penuh kasih sayang khas buat Fendi dan tunang tercinta...inilah...

    Kek Lapis Oreo Blueberry 
    8x8 RM80
    8x4 RM45



Meraikan usia emas perkahwinan dibuktikan dengan pemberian sebiji kek buatan "rumah" oleh KLSS khas buat Peyut dan Erra.Tahun ke-8 bukti cinta sejati mereka telah memberi peluang kepada KLSS untuk menyediakan Kek Lapis Cadburry ... membuatkan moment hari istimewa ini lebih bermakna dengan setiap gigitan coklat kek Cadburry...kalau dulu sebungkus coklat menjadi pemberian wajib hari jadi kekasihmu, tunang...dan kini coklat diadun sempurna khas buat isteri tercinta.....kami mendoakan kebahagiaan, kesejahteraan dan keharmonian rumahtangga Peyut dan Erra ...Khas dari KLSS Home Made Layered Cakes...


Tuesday, June 15, 2010

+Ramadhan dan Syawal 15 Tahun Lepas

Ketika sedang mengadun sempurna mentega dan telur, terkenang pula akan kenangan membuat persiapan menyambut Syawal tiba pada 15 tahun yang lepas. Tinggal dan masih di bawah ketiak emak membuatkan saya dan adik-beradik perempuan yang lain tidak menang tangan menata rias rumah, ada yang sibuk mengacau rendang di kuali, riuh-rendah bermain mercun, emak pula berteriakan sana sini mengingatkan adik-adik kecil supaya berhati-hati. Saya pula tetap dengan rutin "tangan" mengaul adunan kek, pada zaman 90'an seingat saya kek yang in trend adalah Kek Negro, Kek Holiday Inn, Kek Rampai Payung, Kek Pilih Kasih, Kek Lapis Bumi, Kek Lapis Masam-Manis, Kek Bingka Berendam dan sebagainya. Dugaan membuat kek apabila methodnya menggunakan pengukus!!! tidak boleh lari dari pengukus kerana air kukusan HARUS dijaga, kalau tidak kek itu akan menjadi makanan "recylcle bin". Seingat saya, kebanyakan kek yang dibuat emak hanyalah menggunakan pengukus, katanya " nyaman agik kek dikukus dari ditunok" ~Maksud: Kek yang dikukus lagi sedap dari dibakar.
   Selmah Hj Lariwoo, ibunda~ tahun 2010 kami bercuti di Sunway Lagoon

Kami sekeluarga melakar banyak pengalaman suka duka ketika merai hari Kemenangan itu, ingatan saya tidak begitu baik...tetapi tahun itu abang saya tidak dapat pulang ke Kuching kerana tiada tiket penerbangan daripada Johor Bahru. Emak hanya membuat beberapa biji kek sahaja kerana padanya TIADA sambutan tanpa keluarga yang lengkap. Masa berlalu pantas, masing-masing sudah mempunyai keluarga dan sepantas itu juga pelbagai resepi Kek Lapis Sarawak diubah cara serta mempunyai aneka pilihan rasa. Namun, pada saya teknik dan cara mengadun serta melapis tidak akan LAPUK!!!Apatah lagi gerak gemalai tangan saya melapis dan mengadun kek adalah diwarisi daripada emak walaupun hakikatnya emak tidak mendapat pendidikan khas dalam bidang pembuatan kek...

Kek Lapis Sarawak Empunya Cerita

Kek Lapis Sarawak (Sarawak Layer Cake) - DULU pembuatan kek lapis hanyalah hobi biasa di kalangan wanita di Sarawak khasnya wanita Melayu yang bertungkus lumus menyediakan juadah terutama menjelang Aidilfitri. Namun pada dekad 1990-an, kek lapis mula sinonim dengan Sarawak kerana hampir setiap pelancong yang berkunjung ke Bumi Kenyalang ini pasti membeli kek itu sebagai ‘ole-ole’ untuk dibawa pulang.
Kelebihan utama kek lapis Sarawak ialah pakej motif dan coraknya yang unik serta digabungkan dengan keenakan rasa, di samping teksturnya yang lembap namun pejal.
Tidak dinafikan ia juga versatil dan boleh dihidangkan untuk pelbagai majlis, bukan saja untuk perayaan utama seperti Aidilfitri, Tahun Baru Cina, Gawai Dayak, Deepavali dan sebagainya, malah untuk hantaran pertunangan, perkahwinan, hadiah dan ‘ole-ole’.
KLSS Home Made Layered Cakes menginspirasikan gabungan warna hitam, kuning dan merah sebagai warna korporat

Keunikan kek ini dapat dilihat misalnya ketika demam Asmawi Ani atau Mawi sebagai juara Akademi Fantasia tiga tahun lalu, apabila seorang pengusaha tempatan berjaya menghasilkan kek lapis yang menunjukkan ejaan nama MAWI pada keknya.
Hakikatnya, hanya mereka yang mempunyai kesabaran dan daya kreativiti yang tinggi mampu menghasilkan corak kek lapis yang unik serta indah.

Selain rasanya yang enak, kek lapis juga mempunyai ciri komersial kerana tahan sehingga enam bulan jika diadun serta dibungkus dengan sempurna.
Menyingkap sejarah kek lapis, dipercayai berasal dari Indonesia namun juadah itu mula diperkenal serta mendapat tempat di kalangan penduduk Sarawak sekitar tahun 1980-an.
Sejak itu, kek lapis kian sinonim dengan Sarawak, malah kek lapis Sarawak yang dihasilkan jauh lebih sedap daripada kek lapis negara jiran itu, kerana bahan yang digunakan lebih pelbagai dan mutunya juga lebih baik.
Setelah 30 tahun berlalu, kek lapis Sarawak semakin popular bukan saja di kalangan penduduk tempatan, malah menerima banyak tempahan dari Semenanjung, Sabah, Brunei dan Singapura....mengenai Sarawak

Saiz


8x4
8x8
second from left is 9x4

sizes are available

World Cup Layered, Kueh Parmesan Cheese, Coconut Milk Cheese Layered






Parmesan Cheese Cake
Special order from Yazmin Sahol Hamid
Birthday Cake for Azeem
size 8x4
RM60
Special price for Yazmin for her bday boy

8x8
RM120

Well blended with cream cheese...layered with parmesan cheese and biscuit
you can feel many flavors of cheese of it!!!!


The look



Packaging







Presenting My Kek Lapis World Cup
layered with dark green n yellow colours
Well blended with almond powder, seri kaya, nestum and high quality of butter
special fill with chocolate biscuit!!!
special baked for my neighbour and mother in laws....sedekah time!!!






Kek coconut milk cheese layered with merry biscuit
two flavors of chocolate and coconut milk

Cadbury Cookies Layered, Kek Lapis Masam Manis, Parmesan Cheese Layered, Almond Layered




The look of Parmesan Cheese Biscuit Layered

Kek Lapis Masam Manis


Sarawak best ever layered cake

a traditional recipe since my mother was young!!!layered with manisan masam manis with a well mixed of merry biscuit, seri kaya and high quality of butter
Sliced of Parmesan Cheese Biscuit Layered Cakes

Parmesan Cheese Biscuit Layered

Saiz 8x8 RM95

Saiz 8x4 RM50

Cadbury Cookies Layered Cake (Choc Filling)

Saiz 8x8 RM95

Saiz 6x4 RM50

Baked with almond, fresh milk and seri kaya
Saiz 8x8 RM70
Saiz 8x4 RM40

Oreo Nescafe Pandan, Nescafe Layered, KLSS Wrapping, Special Order

Packaging for KLSS half portion's order Kek Lapis Bumi Sarawak Traditional Cake My mom best ever recipe Made up with a creamy high quality butter, seri kaya and nescafe
Saiz 8x8 RM70
Saiz 8x4 RM40 Oreo layered with Nescafe and Pandan
Saiz 8x8 RM85
Saiz 8x4 RM45 Special Order for Wedding's gift

Kek Lapis Sarawak SelmahSalleh (KLSS Home Made Layered Cakes)


The look of Cadburry sliced

Kek Lapis Oreo

Saiz 8x8 RM80
Saiz 8x4 RM45
Kek Lapis Cadburry/ India
Saiz 8x8 RM90
Saiz 8x4 RM 50
Kek Lapis Cadburry/ India
Saiz 8x8 RM90
Saiz 8x4 RM 50

Kek Lapis Horlick Caramel
Kek Lapis Cadburry/India
Saiz 8x8 RM90
Saiz 8x4 RM 50